asculta live
maarjaohakas Silybum marianum

 

Armurariu (Silybum marianum)

 

Denumire științifică
Silybum marianum

Denumiri populare (regionale)
Argințica de grădină

Etimologie
Necunoscută (teorii: de la armură, datorită țepilor săi asemănători celui ai scaietelui).

Tipologie
Plantă medicinală, exclusiv de cultură (anuală sau bianuală), țepoasă, cu flori roșii tubuloase care conțin semințe, înaltă (până la 1,5 m), asemănătoare scaietelui, având talie și formă similare. Fructele sale (achene) au un conținut bogat în silimarină, substanță folosită la prepararea medicamentelor destinate tratamentului bolilor hepatice

Proveniență
Zona indo-europeană.

Importanță
Acțiunea armurariului ca remediu contra afecțiunilor hepatice este incontestabilă, fiind considerată planta cu cel mai mare efect asupra acestor boli. Semințele de armurariu sunt “găselnița” de ultimă oră a cercetătorilor care caută noi mijloace pentru prevenirea și combaterea bolilor canceroase.

Istoric
Planta a fost utilizată în trecut ca tonic-amar stimulent al digestiei şi ca febrifug. În prezent interesează din punct de vedere fitoterapeutic fructele care acţionează asupra hepatocitelor, obţinându-se din ele produse farmaceutice cu acţiune hepatoprotectoare.

Aria de răspândire
Crește spontan în regiunea mediteraneană până în Asia Centrală. În România se poate întâlni și în flora spontană, datorită scuturării foarte ușoare a semințelor și împrăștierii, prin vânt, la distanțe foarte mari.

România
La noi în țară este plantă de cultură, care crește în zone mai calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei, Subcarpații Sudici. Cândva, se cultiva în aceste zone pe suprafețe întinse, fiind obținut chiar un soi românesc original, numit “de Prahova”, bogat in silimarină, principala substanță activă a acestei plante. În prezent, este cultivat doar pe suprafețe reduse, de către producătorii particulari. Semințe sau preparate se pot cumpărat de la orice magazin de tip plafar.

Partea utilizabilă
În fitoterapie se folosesc fructele, mai ales, care se culeg în luna august.

Particularități
Poate fi confundat cu scaietele foarte ușor, mai ales de ochii necunoscători ai deosebirilor dintre cele două plante.

Mod de cultivare
Similar celui pentru plante medicinale de cultură.

Terenul
Dintre tipurile de soluri preferate se remarcă solurile mijlocii, profunde, fertile și permeabile. Pentru cultivarea acestei specii nu sunt indicate solurile grele, reci și impermeabile

Semințe
Sămânţa utilizată pentru înfiinţarea culturii trebuie să provină din loturi semincere cultivate în sistem ecologic, să fie certificată, să fie sănătoasă şi să fie produsă în anul precedent.

Îngrășăminte
Armurariul valorifică bine îngrăşămintele aplicate în doze moderate. Se recomandă îngrăşăminte cu fosfor, sub formă de fosfaţi naturali, în doze de 40-50 kg P2O5/ha. Îngrăşămintele organice de tipul gunoiului de grajd, foarte bine mărunţit şi fermentat, vor fi aplicate toamna împreună cu îngrăşămintele cu fosfor şi vor fi încorporate sub arătură.

Utilaje
După premergătoarele recoltate mai devreme, în lunile de vară, trebuie să fie efectuat mai întâi un dezmiriştit şi apoi arătura. După premergătoarele târzii, arătura va fi executată la adâncimi de 22-25 cm şi va fi urmată de lucrări de întreţinere pentru distrugerea buruienilor care răsar şi a crustei. Se va urmări încorporarea resturilor vegetale şi realizarea unui teren foarte bine nivelat şi uniform. La desprimăvărare, se va lucra cu grapa cu discuri pentru mobilizarea solului compactat peste iarnă. Înainte de semănat, patul germinativ va fi pregătit cu un combinator sau cu o grapă cu discuri în agregat cu grapa cu colţi reglabili.

Plantare
Semănatul poate fi efectuat primăvara, în prima urgenţă, cu semănători universale (de tip SUP-21, SUP-29), utilizând pentru semănat soiul „De Prahova”. Puritatea fizică a seminţelor trebuie să fie de minimum 90%, iar germinaţia de minimum 75%. Datorită faptului că în sistemul de agricultură ecologică erbicidele sunt interzise, combaterea buruienilor se va efectua doar prin praşile, astfel că distanţa între rânduri recomandată este de 50 cm. Adâncimea de semănat trebuie să fie de 3-4 cm, iar densitatea plantelor la răsărire de 15-18 plante/m², ceea ce corespunde cu o cantitate de sămânţă este de 6-8 kg/ha.

 

Întreținere și îngrijire
Imediat după răsărire sunt recomandate praşile şi pliviri pe rând pentru combaterea buruienilor. Datorită ritmului rapid de creştere, armurariul dezvoltă destul de devreme o rozetă de frunze, ce acoperă intervalul dintre rânduri şi înnăbuşă, astfel, buruienile.

Dăunători
Viermii sârmă (Agriotes spp.) sau răţişoara (Tanymecus spp.).

Modalități de luptă contra dăunătorilor
Se combat prin măsuri preventive care ţin de rotaţie şi de combaterea buruienilor atacate de aceşti dăunători.

Mod și perioadă de recoltare
Armurariul poate fi recoltat cu combina, atunci când 80% din fructe au ajuns la maturitate şi sunt uscate. Dacă se întârzie recoltarea, apar pierderi mari de producţie din cauza scuturării fructelor. Poate fi executată şi recoltarea în două faze: întâi plantele sunt tăiate şi lăsate în brazde 3-4 zile, până când umiditatea ajunge la 13%, şi apoi este executat treieratul cu combina prevăzută cu ridicător de brazde. Pe suprafeţe mai mici este posibilă şi recoltarea manuală a inflorescenţelor, realizată în mai multe treceri, deoarece fructele se coc eşalonat; în felul acesta, sunt diminuate pierderile prin scuturare.

Condiții de păstrare
Imediat după recoltare este recomandată condiţionarea şi reducerea umidităţii, cu ajutorul uscătoarelor artificiale, la temperaturi de maximum 30-40ºC sau prin expunere la soare sau în magazii acoperite.

Reacția la condițiile de mediu
Fiind o specie originară din zone calde, necesită un regim termic deosebit, cu temperaturi ridicate mai ales în timpul înfloririi și fructificării. Umiditatea are un rol deosebit în primele faze de creștere, în perioade de răsărire și imediat după. Precipitațiile moderate până la înflorire contribuie la obținerea unor recolte mari.

Soiuri
Armurariu benedictin sau soiul autohton românesc “De Prahova”, bine adaptat condițiilor pedoclimatice, fapt pentru care nu prezintă cerințe deosebite față de plante premer¬gătoare.

Rotația culturilor
Armurariul trebuie cultivat după plante care lasă terenul curat de buruieni şi fără resturi vegetale. Cele mai bune premergătoare sunt leguminoasele pentru boabe, cerealele păioase, dar poate fi cultivat şi după plante prăşitoare sau plante furajere, bine întreţinute şi fertilizate. După cultura de armurariu, din fructele scuturate răsare foarte multă samulastră, ceea ce poate impune o grijă specială pentru combatere. Armurariul nu va fi cultivat după plante atacate de putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) cum sunt floarea-soarelui, soia, fasolea sau rapiţa. Este recomandat să revină pe acelaşi teren după 4-5 ani.

Beneficii pentru organism
În compoziția semințelor se găsesc flavonoide care favorizează regenerarea celulelor hepatice și amplifică proprietatea ficatului de a se apăra de infecții. O altă calitate a armurariului ar fi că are proprietăți antitoxice, sporind capacitatea organismului de a opune rezistență otrăvurilor sau substanțelor toxice, în general.

Compoziție
Fructele sale sunt bogate în saponozide, silimarină, fitomelane, acid fumaric.

Sfaturi de consum
Numai sub recomandare medicală, ca și tratament.
Utilizare
Sub formă de infuzie, pulbere, tinctură sau alte produse farmaceutice.

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Uz intern: frunzele se recomandă în hiponcondrie, hipertensiune arterială, icter, hipertensiune portală, insuficiență hepatică, hepatite acute și cronice, litiază biliară, ciroză, constipație (se ia ca infuzie); semințele se recomandă în sindromul neuro-vegetativ, hipotensiune (se iau sub formă de infuzie sau pulbere). Uz extern: semințe, în psoriazis (sub formă de pulbere). În general, armurariul este util în afecțiuni și probleme precum: hepatita virală A, B și C, icter, insuficiență hepatică, ciroză hepatică, diskinezie biliară, litiază biliară, otrăvire cu ciuperci toxice, intoxicație cu metanol, cu tetraclorură de carbon, cu metale grele (plumb, mercur), cu medicamente care atacă ficatul, în alcoolism, psoriazis, este adjuvant în cancerul de piele și ajută la combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei.

 

Industrii
Medicină populară, farmaceutică, medicină generală

Diverse
Înainte de a cumpăra ceaiul de armurariu, uitați-vă cu atenție la termenul său de valabilitate, deoarece este o plantă cu principii active foarte sensibile și care se degradează puternic în timp.

Taguri: , , , , , , , , , , ,  • Cvrdr

    stie cineva unde pot gasi seminte de armurariu

www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media