asculta live
Astragalus (Astragalus membranaceus) (3)

 

Astragalus (Astragalus membranaceus)

 

Denumire științifică
Astragalus membranaceus

Denumiri populare (regionale)
Cunoaște diferite denumiri în limba chineză, dar în română este puțin cunoscut și regionalismele nu sunt culese deocamdată.

Etimologie
Din limba latină

Proveniență
Planta este originară din Mongolia și unele zone ale Chinei.

Importanță
Astragalus este cunoscut pentru acțiunea benefică privind refacerea numărului de celule roșii din măduva osoasă. De asemenea, produsul AstraGalus poate stimula producția de interferon a organismului, putând acționa ca antiviral și tonic cerebral și având efecte pozitive în afecțiuni ale ficatului (hepatite) și acționând împotriva efectelor toxice ale chimioterapiei.

Istoric
Astragalus a fost folosit în medicina tradițională chineză ca tonic și antipatogen. Este o sursă bună de seleniu, un antioxidant și un stimulant al sistemului imunitar. Numit și Huang qi, a fost folosit timp de mii de ani în medicina tradițională chineză. Chinezii cred că planta tonifică Qi-ul (sau vitalitatea inerentă a corpului) și ajută la înfrângerea debilității. Este utilizat la prepararea de decocturi prin fierbere în apă, dar este adăugat și la supă sau pilaf de orez, pentru realizarea unor alimente medicinale. Denumirea chinezească înseamnă “căpetenia galbenă” – este numit astfel deoarece rădăcinile sale valoroase sunt galbene și pentru că este “căpetenia” tonicelor. În medicina tradiționala chineză, astragalus era prescris pentru un mare numar de boli, iar cercetările științifice recente au validat multe dintre utilizări. Cea mai mare parte a studiilor s-a concentrat asupra rolului plantei în prevenirea infecțiilor virale și în învingerea infecțiilor persistente. Ambele efecte par să fie consecința faptului că planta îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva virusurilor. S-a demonstrat și că astragalusul ajută pacienții cu cancer să depășească efectele secundare ale chimioterapiei sau radioterapiei. Printre alte acțiuni medicinale ale astragalusului se numără ameliorarea funcției renale, acțiunea diuretică moderată, antihipertensivă, reparatorie tisulară și de recuperare după hemoragii (inclusiv după naștere), creșterea rezistenței la frig și creșterea motilității spermei la bărbații infertili.

Aria de răspândire
Se cultivă mai ales în provinciile Shaanxi, Gansu, Heilong și Jiang din China.

România
La noi nu există culturi sau floră spontană, dar se poate cultiva cu succes în ghivece sau sere.

Partea utilizabilă
În fitoterapie se utilizează rădăcinile, ce trebuiesc recoltate toamna, de la plante cu vârsta mai mare de 4 ani.

Particularități
Deși există multe varietăți din familia Astragalus (ex.: Chinensis, Lentiginosus, Trigonus), Astragalus membranaceus este singura medicinală.

Mod de cultivare
Ca orice plantă medicinală, mai ales dacă este la ghiveci, cu respectarea condițiilor de sol și climă.

 

Terenul
Planta preferă soarele și solurile bine drenate, nisipoase, dar bogate.

Semințe
Semințele de astragalus trebuie plantate toamna sau primăvara.

Îngrășăminte
Doar naturale (gunoi de grajd), dacă pământul nu este suficient de bogat (dacă este pământ pentru flori, de ghiveci, se îmbogățește cu potasiu, fosfor).

Utilaje
Cultura de ghiveci nu necesită lucrări speciale, iar în sere se pregătește terenul ca pentru oricare plantă medicinală.

Plantare
Se plantează semințele direct în ghiveci sau în pământ, toamna sau primăvara, la adâncime potrivită și cu distanțe clasice între rânduri.

Vecinătate
Alte plante medicinale.

Întreținere și îngrijire
Curățare de buruieni, în special, udare, mai ales în perioade de secetă.

Dăunători
Posibil clasici de grădină, dar dacă este în seră sunt mai mici șansele unui atac.

Modalități de luptă contra dăunătorilor
Evitați insecticidele, alegeți soluții ecologice.

Mod și perioadă de recoltare
Rădăcinile de astragalus se recoltează toamna, de la plante cu vârste mai mari de 4 ani. Scoaterea din pământ este manuală.

 

Condiții de păstrare
Se păstrează ca alte plante medicinale, în locuri uscate, răcoroase, în hârtie sau material textil.

Reacția la condițiile de mediu
Are nevoie de mult soare și de sol nisipos, cu niveluri scăzute de azot, pentru a produce rădăcini bune.

Soiuri
Genul Astragalus consistă din aprox. 2.000 de specii din familia de leguminoase Fabacee (din care face parte și bobul), care include milk vetch, locoweed și goat’s thorn (cornul caprei). Numai două din aceste specii, Astragalus membranaceus și Astragalus mongholicus, sunt folosite în scopuri medicinale.

Beneficii pentru organism
Principalele proprietăți ale astragalusului sunt: antioxidant, hepatoprotector, stimulează imunitatea, tonic, adaptogen, antihipertensiv, hemostatic.

 

Compoziție
Printre compușii chimici din rădăcini se numără: saponine, flavonide, polizaharide, fitosteroli, aminoacizi, triterpentine, seleniu, zinc, magneziu, crom, cumarine.

 

Sfaturi de consum
Numai ca plantă medicinală sau condiment de mâncăruri.

Utilizare
Rădăcinile se folosesc la prepararea de decocturi, se adaugă la mâncăruri sau se condiționează în tablete, capsule sau extracte lichide.

 

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Uz intern: răceli, infecții persistente, adjuvant în cancer (mai ales după tratamentele cu chimioterapie), boli cardiace, boli renale, probleme de motilitate a spermatozoizilor, hipotiroidie, combate virușii hepatitici B și C, tuberculoză, diabet, anemie, splenomegalie (se ia sub formă de decoct, infuzie din rădăcină, tinctură). Astragalusul întărește metabolismul și digestia, ridică nivelul metabolismului, ajută la întărirea sistemului imunitar și este folosit la vindecarea rănilor. Îmbunătățește energia organismului. El ajută la metabolismul serului și al proteinelor ficatului, stimulează creșterea de anticorpi, crește numărul leucocitelor și rezistența la viruși. Luat ca tonic, se crede că ajută la creșterea vitalității și a stării de bine. Inhibă secrețiile gastrice, reduce aciditatea gastrică și astfel ajută la vindecarea ulcerelor stomacale.

Industrii
Alimentară, farmaceutică, medicina populară, medicină generală

Diverse

Taguri: , , , , , , , ,www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media