asculta live
Castan porcesc (Aesculus hippocastanum) (4)

 

Castan porcesc (Aesculus hippocastanum)

 

Denumire ştiinţifică
Aesculus hippocastanum

Denumiri populare (regionale)
Castan de India, chistin, castanul calului, castan sălbatic, aghistin.

Etimologie
Din castană (derivat regresiv) şi din limba nigeriană – kastanon.

Tipologie
Arbore cu frunze simple, dinţate, flori albe sau galbene şi fructe comestibile sau necomestibile.

Provenienţă
Castanul porcesc este un arbore de cultură, ornamental, originar din Asia şi Peninsula Balcanică.

Importanţă
Planta are proprietăţi astringente şi antiinflamatoare, vasoconstrictive.

Istoric
S-a extins în nordul Asiei, India, Anatolia, Caucaz, toată Europa. În medicina populară, castanele – mărunţite, plămădite în spirt denaturat, ca şi florile ţinute în petrol – erau folosite în tratarea reumatismului; fructele, ramurile tinere, scoarţa – folosite pentru tratarea “frigurilor”, “tânjilor” (hemoroizilor). Vopsitorie: scoarţa se întrebuinţează în tăbăcărie şi vopsitorie.

Aria de răspândire
Este întâlnit în mai toate parcurile din Europa, deosebit de atrăgător, util, rezistent la poluare, precum şi în Europa Meridională şi Centrală, în Asia de sud-vest.

România
Este utilizat în toate amenajările de parcuri şi alei stradale urbane. La noi se întâlneşte în Banat, Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Moldova, într-o serie de puncte, se ridică insular până la deal, chiar în regiunile montane, în subarboretul pădurilor de stejar din Dobrogea şi Banat, uneori în brădete relativ termofile din sud-vestul ţării, pe Valea Minişului, Banat.

Partea utilizabilă
În fitoterapie se folosesc coaja, frunzele, florile şi seminţele.

Particularităţi
Se găseşte în flora spontană la marginea pădurilor, iar cultivat, în parcuri, grădini, ca arbore ornamental.

Mod de cultivare
Este indicat să se cultive într-o grădină sau un spaţiu larg, pentru că creşte foarte înalt şi dezvoltă o coroană bogată.

 

Terenul
Preferă solurile cu drenaj profund şi tolerează poziţiile expuse, ca şi poluarea atmosferică.

Înmulţire
Semănatul trebuie efectuat imediat ce a avut loc maturarea seminţelor, afară sau în condiţii cu temperatură joasă. Germinarea este foarte rapidă şi trebuie asigurată protecţia faţă de vremea rea. Seminţele au o viabilitate foarte limitată şi ca atare nu trebuie să fie lăsate să se usuce. Seminţele păstrate trebuie să fie puse la îmbibat pentru 24 de ore înaite de a fi semănate şi chiar după acest tratament se poate să nu fie viabile. Este bine ca seminţele să se aşeze cu cicatriea în jos. Dacă semănatul s-a efectuat primăvara, plantarea la locul definitiv se face în cursul verii.

Îngrăşăminte
Nu are nevoie de tratament special, se pot folosi îngrăşăminte naturale, organice sau se poate folosi îngrăşământ de compost.

Utilaje
Se pregăteşte terenul ca pentru orice alt pom fructifer.

Plantare
Procesul începe cu semănarea seminţelor în pepinieră şi continuă cu transplantarea în zona de cultură, la distanţă de 10 – 12 m între pomi pe rând şi între rânduri.

Întreţinere şi îngrijire
Exemplarele foarte tinere au nevoie de irigare constantă şi regulată, mai ales în lunile de vară, altfel este posibil să rămână un simplu tufiş, fără să îşi dezvolte mai departe aspectul impozant, de arbore.

Mod şi perioadă de recoltare
Scoarţa se recoltează în luna aprilie, frunzele în luna mai, florile, din mai până în iunie, iar seminţele în lunile septembrie-octombrie. Se culeg castanele coapte, căzute pe jos, în luna septembrie. Totul se recltează manual.

Condiţii de păstrare
Se depozitează în spaţii uscate şi bine aerisite.

Reacţia la condiţiile de mediu
În cursul iernii manifestă o bună rezistenţă, dar îngheţurile târzii de primăvară pot afecta creşterile tinere. Suportă uşor transplantarea, chiar la dimensiuni mari.

Beneficii pentru organism
Acţiune: tonifiantă a pereţilor vasculari, vasodilatatore, antiedematoasă, anticoagulantă, fluidizantă a sângelui, hemostatică, antiexudativă venoasă, antiinflamtorie, creşte rezistenţa pereţilor vasculari, scade permeabilitatea vasculară, antireumatică (ameliorează durerile sciatice, spondiloza, hernia de dic), febrifugă (scade febra).

Compoziţie
Castanele conţin saponide şi substanţe amare. Compoziţie: saponozide triterpenice (escina cu proprietăţi vasotonice), cumarine, taninuri, derivaţi flavonici (rutozidul, un glicozid cu proprietăţile vitaminei P), esculozidă (în scoarţa arborelui, măreşte rezistenţa vasculară).

Sfaturi de consum
Mod de administrare: infuzie, decoct, tinctură, unguente, pulbere (făină de castane).

Utilizare
Castanele pot fi consumate şi în preparate culinare (fierte sau prăjite), în caz de astenie fizică şi psihică, convalescenţă, datorită conţinutului lor bogat în vitamine, minerale, aminoacizi. Pulberea (făina) de castane se obţine prin măcinare şi poate fi folosită sub formă de cataplasme pentru alinarea durerilor reumatice, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Uz intern: insuficienţe venoase cronice, varice, edem, hemoroizi, luxaţii, flebită, hipertrofie d prostată, malarie, tuse (sub formă de decoct, tinctură, supozitoare, infuzie). Uz extern: hemoroizi, ulceraţii ale picioarelor, varice, reumatism, lupus (sub formă de băi, cataplasme). Alte indicaţii: tulburări circulatorii periferice, insuficienţă venoasă cronică şi limfatică (edeme), hemoroizi, hipertrofie de prostată; contribuie la vindecarea hematoamelor, luxaţiilor, în afecţiunile mucoase bucale vindecă aftele, ulceraţiile, sindroame febrile (malarie), are acţiune asemănătoare chininei, piramidonului. Castanul porcesc acţionează în mod unic asupra vaselor sistemului circulator, tonificând şi întărind în special venele.

Industrii
Alimentară, farmaceutică, cosmetică, medicina tradiţională, industria lemnului

Diverse
Se ia ca tratament numai sub recomandare medicală, nefiind recomandat în anumite situaţii sau în cazul anumitor afecţiuni.

Taguri: , , , , , , , , , ,  • silvic

    aritcolul are o sumedenie de informatii eronate, incepand de la forma frunzelor care sunt palmat-compuse nicidecum simple, pana la indicatii si mod de preparare. in cadrul articolului acesta se fac confuzii severe intre castanul porcesc si cel cel comestibil cel putin la nivelul “utilizarii”. nu recomand.

  • Maftei Laurentiu

    UNDE S-A MAI AUZIT CA SINT BUNE DE MINCARE?

www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media