asculta live
Lemnul dulce (Glycyrrihiza glabra)

 

Lemnul dulce (Glycyrrihiza glabra)

 

Denumire științifică
Glycyrrihiza glabra

Denumiri populare (regionale)
Cioranglav, rădăcină dulce, iarbă dulce, răculeț.

Etimologie
Limba germană – Süßholz (= lemn dulce); sau italiană – radice dolce (= rădăcină dulce).

Tipologie
Plantă erbacee, comună în sudul Europei și în Orient, ale cărei rădăcini cu gust dulce-amar constituie una din cele mai vechi mirodenii, utilizată pentru aromatizarea dulciurilor și a băuturilor; se comercializează sub formă de batoane, bucăți sau pudră.

Proveniență
China este locul de origine al lemnului dulce.

Importanță
Este o mirodenie şi un medicament în acelaşi timp, cunoscut din timpuri străvechi şi cu multiple utilizări.

Istoric
Lemnul dulce a fost dintotdeauna folosit mai puţin ca mirodenie şi mai mult ca medicament (este valoros împotriva afecţiunilor respiratorii). Lemnul dulce este un ingredient de bază la prepararea bomboanelor în nordul Europei, mai ales în Germania şi Scandinavia. Lemnul dulce a fost utilizat încă din antichitate, atât pentru fabricarea dulciurilor, cât și în scopuri terapeutice. Tradiţional, lemnul dulce a fost utilizat de către grecii antici pentru a trata astmul, problemele de piept şi ulceraţiile bucale. Rădăcina de lemn-dulce este cea mai folosită plantă din medicina tradițională chineză, având peste 150 de compuși cu efecte benefice. În amestecuri, rădăcina de lemn-dulce este cel mai frecvent utilizată ca adjuvant, principala sa calitate fiind aceea de a potența efectele benefice ale altor plante medicinale.

Aria de răspândire
În China şi India este cultivat mai mult în scopuri medicinale. Creşte, de asemenea, în Rusia. În prezent, cea mai mare parte a recoltei comerciale de lemn-dulce este cultivată în Spania şi Italia.

România
Altitudinal este întâlnit numai în regiuni joase, în flora spontană lemnul dulce este puţin răspândit, în special în albiile părăsite ale unor râuri, în buruienişuri, locuri necultivate, doar din câteva staţiuni din judeţele Vrancea (Cârligele, Răstoaca, Gara Unirea, Vulturul, Valea Putnii), Ialomiţa şi Brăila. În culturi este zonat în sudul ţării.

Partea utilizabilă
În scopuri medicinale se folosesc rădăcinile.

Particularități
Se poate cultiva pe nisipuri, contribuind la fixarea acestora.

Mod de cultivare
Nu are nevoi foarte complexe, dar nu este printre culturile specifice României.

Terenul
Se dezvoltă bine în solurile uşoare sau mijlocii (nisipoase sau nisipo-lutoase), umede, dar nu cu apă stagnantă. Datorită sistemului sub¬teran foarte dezvoltat, lemnul dulce se poate utiliza ca şi măceşul pe pante în lucrări antierozionale în zona de stepă şi silvostepă, putînd fixa bine solul.

Înmulţire
Se poate face prin seminţe sau stoloni.

Îngrășăminte
Lemnul dulce reacţionează cu sporuri importante de producţie la îngrăşăminte. Toamna se administrează 20-30 tone gunoi de grajd bine fermentat la hectar, încorporat în sol odată cu arătura de vară. În lipsa gunoiului de grajd se dau 100-150 kg/ha fosfat s.a., iar primăvara, înainte de plantare sau însămânţare, încă 40 kg/ha s.a

Utilaje
Paralel cu recoltarea plantei premergătoare, se execută arătura de vară care se grăpează bine. După ce terenul înverzeşte, la 2-3 săptămâni după arătură, se lucrează cu cultivatorul sau cu grapa cu discuri. Toamna se ară din nou adînc la 30-35 cm sau cât permite grosimea solului. Lu¬crarea se execută cu subsolierul. Primăvara se lucrează cu grapa cu discuri sau cultivatorul.

Plantare
Însămânţarea se face direct în câmp cu maşina SPC-6, fie în straturi reci, atât toamna, târziu, cât şi primăvara foarte devreme. Însămânţarea din toamnă este mai bună. Înmulţirea prin stoloni sau despărţirea tufelor e cea mai sigură şi cea mai practică. Primăvara, înainte de începerea vegetaţiei, se despart tufele, luându-se acei lăstari care au 2-3 fire cu rădăcină sau se scot stolonii care n-au dat încă tulpini aeriene. Se fasonează la 15-20 cm, având grijă ca fiecare fragment de stolon să aibă 2-3 ochi sănătoşi. Tăierea în fragmente de 15-20 cm se face atent la 1 cm depărtare de primul sau de ultimul ochi al fragmentului. Stolonii se plantează la adâncimea de 10-12 cm, la intervale de 80-100 cm şi la distanţa de 30-40 cm. Pentru siguranţa prinderii, pe rândurile plantate se împrăştie gunoi foarte bine fermentat.

Vecinătate
Nu se recomandă intercalări, căci creşte bine pe tot terenul.

Întreținere și îngrijire
Terenul trebuie menţinut mereu afânat şi fără buruieni. Cultura lemnului dulce necesită o singură praşilă manuală, în rest numai praşile mecanice, circa 3 până în toamna anului I de cultură. Iarba de lemn dulce cosită poate fi folosită ca nutreţ; în anii al II-lea şi al III-lea de cultură, lucrările de îngrijire se reduc la una sau maximum două praşile, deoarece lemnul dulce creşte luxuriant şi acoperă repede terenul.

Dăunători
În unii ani, rădăcinile de lemn dulce pot fi atacate de ciuperci foarte periculoase care pot provoca distrugerea culturii, iar altele atacă frunzele provocând brunificarea acestora.

Modalități de luptă contra dăunătorilor
Combaterea acestor boli se face prin lucrări de întreţi¬nere, scoaterea plantelor bolnave şi a frunzelor atacate, arderea lor la marginea tarlalei şi menţinerea terenului curat şi afânat.

Mod și perioadă de recoltare
Recoltarea rădăcinilor şi a rizomilor de lemn dulce începe din al treilea an de cultură până în al 15-20-lea an şi se face toamna, după încetarea vegetaţiei sau primăvara, înainte de a porni seva. Se recoltează numai rădăcinile secundare şi rizomii laterali, lăsându-se neatinsă rădăcina principală care regenerează planta. Pentru a nu slăbi cultura, recoltarea se face o dată la 2 ani.
Tot în vederea regenerării, la recoltat se despart de tufele-mame acei stoloni care au dat rădăcini, pentru a le permite să se dezvolte independent, asigurând, astfel, o producţie sporită la următoarea recoltare.

Condiții de păstrare
Rădăcinile şi rizomii recoltaţi se scutură de pământ, se lasă câteva ore la soare, după care se scutură din nou, iar dacă solul este argilos şi mai rămâne pe suprafaţa acestora, se spală repede printr-un curent de apă. Îna¬inte de a fi aşezate pentru zvântare, se face condiţionarea prin îndepărtarea rădăcinilor seci, atacate de viermi, prea subţiri, care însă nu se aruncă deoarece pot fi folosite în scopuri industriale. Produsul condiţionat şi zvântat se aşează în grămezi acoperite cu paie, coceni sau stuf, fiind lăsate astfel 10-15 zile pentru fermentare. După 2-3 zile, stratul protector se descoperă, iar grămada se vântură cu furca pentru a nu mucegai, apoi se clădeşte din nou. La sfârşitul perioadei de fermen¬tare, rizomii şi rădăcinile se taie în bucăţi de 20-25 cm lungime, despicându-se cele mai groase. Uscarea pe cale naturală se face de preferinţă la soare, pe rame în straturi subţiri, iar în caz de timp nefavorabil se poate face în încăperi bine aerisite, poduri, şoproane. Pe cale artificială uscarea se face la 35-40° (depăşirea acestor temperaturi duce la deprecierea produsului).

Reacția la condițiile de mediu
Principalul factor ecologic este căldura, solicitând o temperatură ridicată şi staţiuni ferite de vânturi puternice, potrivit originii sale sudice. Este o specie de lumină, suportând însă şi semiumbrirea.

Rotația culturilor
Orice cereală sau o prășitoare merg înainte de cultivarea lemnului dulce.

Beneficii pentru organism
Lemnul dulce este una dintre cele mai valoroase plante medicinale, un puternic antiinflamator eficient în afecţiuni diverse, de la artrite până la ulceraţii bucale. De multe ori se utilizează ca laxativ şi calmant al tusei. Datorită compoziţiei chimice atât de complexe, şi acţiunea farmacodinamică este multiplă.

Aport
Conţine 5-10% glicirizină (unele provenienţe până la 20%), care este sarea de potasiu, calciu sau magneziu a acidului glicirizic. Pe lângă glicirizină, rădăcina mai conţine: acid glabric tot de natură triterpenică, derivaţi de natură flavonoidică: licviritina şi izolicviritina, un hormon estrogen de natură steroidică similar estradiolului, 2-4% rezine, 0,5-1% lipide, 20-30% amidon, 4-8% zaharuri reducătoare, manitol, 2-4% asparagină, 4-6% substanţe minerale, vitamine din grupa B, acid benzoic, albumină, mucină, dihidrostigmasterol etc.

Sfaturi de consum
Ca şi condiment, este disponibil uscat, fie întreg, fie pulbere şi ca batonaşe solide de esenţă concentrată, de culoare neagră, lucioase, dulci şi parţial solubile în apă. Aroma de lemn dulce este asemănătoare cu cea a feniculului, dar considerabil mai puternică. Gustul este dominant dulce, asemănător cu cel al anasonului. Dacă este mestecat, pare să devină din ce în ce mai dulce.

Utilizare în alimentație
Din sirop de lemn-dulce, negru și vâscos, se fabrică dulciuri (spirale, bastonașe, bomboane), asemănătoare cu guma de mestecat, de culoare neagră și amărui.

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Produsul medicinal din lemn-dulce are aplicaţii în fitoterapia gastritelor, ulcerului gastric şi ulcerului duodenal, pentru reducerea inflamaţiei şi calmarea durerii. Lemnul-dulce poate fi folosit în tratamentul adjuvant al obezităţii, datorită efectului de diminuare a poftei de mâncare. Este util în inflamaţiile gingiilor, în afecţiuni dermatologice, cum este psoriazisul sau în eczeme. A mai fost folosit şi în tratamentul poliartritei reumatoide. Acţiunea expectorantă are aplicaţii în tratarea infecţiilor respiratorii. Indicații: în artrite, dismenoree, ulcer gastric, traheită, farigită, bronșită, constipație, calculoză renală și biliară. Contraindicaţii: la bolnavii hipertensivi.

Industrii
Alimentară, farmaceutică, medicină populară, industria lemnului

Diverse
Bucăţile de esenţă de lemn dulce pot fi dizolvate în apă fierbinte pentru a obţine ceaiuri, iar condimentul mai este folosit şi ca adaos la prepararea de sucuri de fructe, siropuri şi băuturi alcoolice aromate, ca sambuca şi berea Guiness. În scopuri industriale, lemnul dulce se foloseşte la stingătoarele de incendii, datorită proprietăţii sale de a face spumă abundentă în contact cu apa.

Taguri: , , , , , , , , , , , ,www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media