asculta live
Cătina (Tamarişcă)

 

Cătina (Tamarişcă)

Denumire științifică
Hippophaë rhamnoides (albă), Tamarix ramosissima (roşie)

Denumiri populare (regionale)
Tamarişcă

Etimologie
Din limba latină – catena.

Tipologie
Cătină roșie – arbust cu frunze mici în formă de solzi, cu flori roz sau albe și cu fructe roșii, cultivat ca gard viu); cătină albă – arbust cu frunze înguste, lanceolate, argintii, cu flori mici cafenii și cu fructe galbene-portocalii.

Proveniență
Arbust fructifer, originar din Asia Centrală, care face un fruct ce conţine de zece ori mai multă vitamină C decât citricele.

Importanță
Este un arbust fructifer cunoscut ca făcând parte din flora spontană a României, care se utilizează deopotrivă în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie, dar şi ca plantă ornamentală. Este considerat că poate ajuta în tratamentul cancerului.

Istoric
Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute încă din antichitate. În China, de exemplu, medicina tradiţională recomandă cătina în tratamentul bolilor digestive. Pe continentul european, există însemnări privind importanţa cătinei rămase de la Dioscorid şi Teophast. Cătina albă este cunoscută ca plantă miracol de 3.000 de ani, dar n-a fost extinsă în cultură pe suprafeţe mari, deşi are calităţi ieşite din comun; singurul obstacol în răspândirea ei în cultură l-a constituit recoltarea manuală.

Aria de răspândire
Creşte la noi (sau în condiţii climatice similare din alte zone) începând din nisipurile şi pietrişurile litorale până în regiunile muntoase, alcătuind uneori crânguri şi tufişuri destul de întinse.

România
La noi în ţară, cătina albă creşte spontan în zona subcarpatică (exemplu: din Moldova şi Muntenia, începând din bazinul superior al Siretului până la Olt). A fost introdusă recent în cultură ecologică, însă destul de redusă ca dimensiune.

Partea utilizabilă
În scopuri medicinale şi alimentare se folosesc fructele.

Particularități
Fructele de cătină au un miros plăcut şi aromat, dar nu se consumă tocmai bine în stare proaspătă, fiind acre şi astringente. La maturitate completa, ele pierd multă aciditate şi au o aromă particulară, mai puternică atunci când recoltatul se face după îngheţ.

Mod de cultivare
În funcţie de condiţiile de climă şi sol, ea creşte diferit: ca tufă joasă târâtoare în zonele aride şi pe soluri sărace sau sub formă arborescentă de 8-10 m înălţime pe soluri fertile. Cătina albă intră pe rod în anul 3 de la plantare şi are o durată de producţie de 18-20 de ani. În plantaţii, în perioada optimă de producţie se obţin cantităţi ce pot depăşi 25 tone/ha. După 18-20 de ani, cătina intră în declin, creşterile vegetative sunt mici, producţia scade, iar plantele încep să se usuce total sau parţial. O cultură ecologică de cătină presupune pregătirea terenului întocmai ca la orice livadă de pomi, fiind interzisă folosirea cu 3-4 ani înainte a îngrăşămintelor, ierbicidelor, pesticidelor.

Terenul
Cătina este un arbust adaptabil până la extrem pe orice tip de sol, pe terenuri uscate, prundişuri, dar şi pe cernoziumuri şi soluri brun-roşcate. Uimitor, cătina creşte chiar şi pe soluri sărăturoase, pe care alte specii nu se pot dezvolta. Amplasarea se face pe solurile aerisite şi însorite; valorifică solurile slab productive, degradate, dar nu sunt favorabile solurile umbrite.

Înmulţire
Se înmulţeşte prin seminţe şi butaşi de la plante mamă care au fost cultivate după metode ecologice cel puţin o generaţie. Butaşii lemnificaţi trebuie să aibă lungimea de 20-22 cm pentru teren neirigat şi 16-17 cm pe teren irigat.

Îngrășăminte
Terenul se fertilizează cu 30 tone de îngrăşământ organic; se execută arătura la 25-30 cm. Fertilizarea solului se impune numai în plantaţiile situate pe terenuri sărace, subţiri, unde plantele se dezvoltă foarte încet şi creşterile sunt mici. În cazul în care solul este menţinut în plantaţie ca ogor negru, gunoiul de grajd se îngroapă imediat după împrăştiere la o adâncime potrivită. Pe solurile fertile sau potrivit de fertile, îngrăşămintele încorporate la înfiinţarea plantaţiei sunt suficiente până când planta se aprovizionează singură cu azotul atmosferic.

Utilaje
Pe terenurile sărace se aplică lucrarea cu paraplaul, un plug în formă de săgeată care ridică brazda, dar nu o şi întoarce.

Plantare
Fiind o plantă ce-şi asigură singură azotul din aer şi sol, nu este interesată să-şi dezvolte sistemul radicular prea mult. Rădăcinile sale trebuie protejate timp de doi ani de la plantare din acest motiv. Cât priveşte perioada de plantare a cătinei, cel mai bine este primăvara, imediat după topirea zăpezii, respectiv între 10-15 martie şi până cel târziu la 20-25 aprilie. Se asigură o plantă mascul la 8 plante femele; se plantează în gropi de 45/45/40 cm, în locuri marcate prin picheţi; la plantare se adaugă 5-6 kg de gunoi bine fermentat, care se amestecă cu o parte din pământul din groapă.

Vecinătate
Arbust de cătină roşie sau alţi arbuşti din familie

Întreținere și îngrijire
În cursul primului an de la plantare se fac cel puţin patru udări a câte 30 de litri apă la fiecare puiet, dacă anul este secetos, iar dacă este ploios, doar trei udări sau chiar două. Tăieri în verde în primul an nu e voie să se facă; numai în cazuri excepţionale se îndepărtează ramurile uscate, dar imediat „rănile“ vor fi unse cu mocirlă. Lucrarea de căpătâi în întreţinerea plantei în primii ani este combaterea buruienilor, prin praşile – de la una la şase. Toamna, se va lega fiecare puiet cu folie de polietilenă, pentru a nu fi ros de iepuri, dar mai ales de şoareci.

Dăunători
Insecte de grădină, şoareci, păsări

Modalități de luptă contra dăunătorilor
Pentru protecţia plantelor sunt permise produse pe bază de extracte de plante, uleiuri vegetale aromatice şi anumite pesticide clasice pe bază de sulf sau cupru.

Mod și perioadă de recoltare
Maturarea fructelor începe în luna august. Fructele se îngălbenesc, iar seminţele sunt complet formate şi sunt capabile să germineze. La sfârşit de septembrie – început de octombrie, fructele ajung la maturitate optimă. Recoltarea manuală se face prin desprinderea bob cu bob a fructelor direct de pe ramură. Culegerea lor începe în luna august şi cotinuă până la primul îngheţ (înainte de 15 octombrie). Dacă recoltarea se face cu întârziere, calitatea fructelor se depreciază, acestea crapă şi pierd din suc.

Condiții de păstrare
Congelarea: fructele se răcesc la o temperatură de 2 grade C, după care se congelează la -35 grade C. Uscarea se face în aceleaşi condiţii ca la planele medicinale.

Reacția la condițiile de mediu
Cătina albă este deosebit de adaptabilă diferitelor condiţii climaterice. Este puţin pretenţioasă la temperatură, suportand temperaturi joase de până la –35 °C. Aceeaşi rezistenţă o manifestă şi la temperaturi pozitive excesive, la temperaturi la nivelul solului de până la + 45 °C.Cătina are, însă, nevoie de foarte multă lumină, de asta producţia optimă se obţine în zonele unde planta este expusă direct la soare, pe toată perioada zilei. Faţă de umiditate, cătina se adaptează foarte uşor, rezistând la cele mai cumplite secete din zona temperate, dar şi la inundaţiile temporare.

Soiuri
Principalele soiuri de cătină albă cultivate în România: Şerpeni 11, Delta 1, Murgeşti 1, Mărăcineni 1, Delta 3, Bogdăneşti, Ciumaşi, Dospineşti, Delta 60 M etc.

Rotația culturilor
În agricultură, cătina se foloseşte în unele zone pentru îmbogăţirea în azot a solurilor (pentru pregătirea terenului pentru plante care au mare nevoie de azot), datorită nodozităţilor similare celor întâlnite la leguminoase, dar şi pentru consolidarea terenurilor predispuse la eroziune, datorită capacităţii mari de drajonare. În perioada de 3 ani de conversie a unui teren pentru cătină se va planta o leguminoasă perenă furajeră (trifoi sau lucernă). Apoi se vor trasa drumurile principale şi se face parcelarea.

Beneficii pentru organism
Uleiul de cătină este utilizat în tratamentul unor afecţiuni precum: ulcerul gastric şi duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afecţiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o acţiune reconfortantă, chiar cu efecte uşor narcotice.

Aport
Fructul de cătină conţine de două ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte, conţinutul depăşeşte 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloza, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier şi sodiu, uleiuri complexe etc.

Sfaturi de consum
În prezent, de la cătină se obţin următoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze şi chiar scoarţă, siropuri de fructe, ulei de fructe.

Utilizare în alimentație
Prin prelucarea fructelor, în industria alimentară se obţin produse foarte apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceţuri, peltea, lichioruri, diverse băuturi alcoolice.

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Produsele pe bază de cătină se mai folosesc în alcoolism, anemii, astenie şi stres. Se utilizează şi în geriatrie, cu rezultate spectaculoase. Cu cătina se mai tratează afecţiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arterială şi gingivitele. Prin prelucrări în laboratoarele farmaceutice din cătină se obţin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor şi leucemiei. Mugurii de cătină au efect afrodisiac. Cătina este şi un foarte bun antiinflamator şi inhibă pofta de mâncare în cazul unor tratamente ale obezităţii. De asemenea, ajută la întărirea sistemului imunitar.

 

Industrii
Alimentară, farmaceutică, medicina populară, decorativă, industria lemnului

Diverse
Datorită capacităţii mari de drajonare, cătina albă se utilizează pentru consolidarea terenurilor în pantă, dar şi sub formă de gard viu, având în vedere numeroşii săi spini puternici care împiedică pătrunderea iepurilor şi a altor animale în spaţiile care necesită protecţie (livezi, podgorii, diverse culturi).

Taguri: , , , , , , , , , , , , , ,www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media