asculta live
coriandru

 

Coriandru (Coriandrum sativum)

 

Denumire științifică

Coriandrum sativum

 

Denumiri populare (regionale)

Chimen, puciognă, buruiană-pucioasă, piper-alb.

 

Etimologie

Numele grecesc al plantei ”koriannon” deriva din ”koris”(gândac), din cauza mirosului frunzelor. A fost împrumutat în latină pentru a deveni ”coriandrum” și a intrat astfel în aproape toate limbile europene.

 

Tipologie

Familia de plante : Apiaceae (familia pătrunjelului). Este o plantă care trăiește doar un an, rareori supraviețuind în cel de-al doilea. Atinge înălțimi medii de 60 cm; are tulpini drepte, rămuroase, de culoare verde strălucitor.

Proveniență

Probabil est-mediteraneeană (Grecia) sau Asia Mica. Coriandrul care crește în Europa centrală și Rusia (varianta microcarpum), cultivat preponderent pentru semințe, le are mai mici (sub 3 mm) și conține mai multe uleiuri aromate decât varianta cu semințe mai mari de 3 mm, cultivată și pentru frunze.

 

Importanță

Este un condiment nelipsit din bucătăriile lumii pentru gustul specific adus mâncării.

 

Istoric

Datorită formei și utilizărilor asemănătoare, frunzele de coriandru mai sunt uneori numite și pătrunjel, cu un epitet geografic; nume ca ”pătrunjel italienesc” sau ”pătrunjel chinezesc” sunt adesea folosite. În regiunea mediteraneeană, cultivarea coriandrului este foarte veche, de câteva mii de ani. Coriandrul este menționat în Biblie, unde este comparat cu manna. În Europa, coriandrul este cunoscut de la începutul Evului Mediu. Actualmente este folosit în Europa de nord, centrală și de sud, la aromatizarea murăturilor și ca ingredient la asezonarea mezelurilor, în special cârnați, salamuri, tobă etc.

Aria de răspândire

Fructele de coriandru (numite puțin impropriu semințe) sunt des utilizate în multe țări din Europa, Africa de Nord și în întreaga Asie, iar tot pe aceste zone se și cultivă.

 

România

În general este cultivat în grădini, nu în culturi mari. Ca și climă, poate crește în orice zonă a țării, cel mai bine fiindu-i în zonele de sud și sud – est.

 

Partea comestibilă

Fructele uscate, numite incorect semințe.

Particularități

Coriandrul este o plantă cu dublu folos: semințele sale sunt cunoscute ca și coriandru, iar frunzele sunt cunoscute ca și cilantro, care este folosit în bucătăria spaniolă și italiană sau sud-americană. Această plantă este perfectă pentru grădinile de interior și de bucătărie.
Mod de cultivare

Coriandrul este ușor de crescut în interior și exterior. Se pot planta două ture separat, una pentru recoltarea frunzelor și tulpinilor de cilantro și una pentru a se ajunge la sămânța pentru coriandru.

 

Terenul

Coriandrul preferă un sol bogat și bine drenat, cu mult humus, fiind pretențios la acest capitol. Îi trebuie arătură adâncă în sol, 20 – 22 cm, să nu existe resturi vegetale la suprafață,

 

Semințe

Coriandrul se înmulțește prin semințe, în condiții de climat uscat și cald. Pentru recoltarea de seminte este semănat primăvara și nu are nevoie de multă îngrijire. Se recoltează la cca. 90 de zile dupa însămânțare, imediat ce fructele sunt coapte, chiar inainte ca acestea să cadă. Pentru frunze, planta se seamănă vara. Semințele sunt comercializate în general uscate, atât întregi, cât și măcinate.

 

Îngrășăminte

Organice, care să îmbogățească solul, în special cu azot și mai puțin fosfor și potasiu.

 

Utilaje

În caz de semănare pe suprafețe mari, se pot utiliza semănători universale. Recoltarea se face cu combine de tip universal.

Plantare

Se va face sul si va deveni amar dacă este crescut la temperatură de peste 20°C, deci trebuie plantat  după ce a trecut înghețul. Poate fi crescut și în ghivece, în casă.

 

 

Vecinătate

Merge printre legume de grădină.

Întreținere și îngrijire

Prașile și pliviri pe măsura dezvoltării.

 

Dăunători

Viespea de coriandru

 

Modalități de luptă contra dăunătorilor

Combatere biologică, controlul bolilor (tratamente recomandate).

Mod și perioadă de recoltare

Se poate culege pe tot sezonul de dezvoltare, în funcție de ce vrem să obținem, cilantro sau coriandru.

 

Condiții de păstrare

Coriandrul măcinat își pierde aroma relativ repede și trebuie depozitat în containere la adăpost de lumină, umezeală și aer. Semințele întregi rezistă foarte mult timp.

Reacția la condițiile de mediu

Coriandrul se va descurca bine dacă va fi mutat afară la căldura verii, lungindu-i perioada de dinainte de a ajunge la sămânță. Coriandrul preferă soarele plin, deci dacă este crescut pe un pervaz are nevoie minim de 8 ore de lumină.

Soiuri

Coriandru Omagiu, Sandra (cele mai recomandate)

 

Rotația culturilor

Se recomandă cultivarea după plante care lasă locul curat de buruieni (leguminoase cu boabe, cereale păioase). Merge în rotația grâu de toamnă – coriandru. A nu reveni pe același teren pentru 4 – 5 ani după cultură.

 

Beneficii pentru organism

Este un ingredient prețios pentru prepararea marinatelor destinate cărnii de pui, pește, porc și vițel.

Aport caloric

Îmbunătățește gustul mâncării. Nu conține calorii sau colesterol.

 

Sfaturi de consum

Semințele de coriandru se utilizează în general întregi sau macinate, fie fin de tot, fie mai grosier. Este mai bine să fie cumpărat întreg, este ușor de măcinat, fie într-o râșniță de cafea, fie în mojar.

 

Utilizare în alimentație

Se poate utiliza în sosuri bazate pe carne de vită și în supe. Pentru a elibera mai mult din aromă, semințele se pot prăji într-o tigaie uscată și fierbinte pentru câteva minute, până se simte mirosul puternic. Semințele se macină pentru folosire. Frunzele proaspete ale coriandrului sunt utilizate și ele drept condiment (cilantro).

 

Tratamente cosmetice sau recomandări

Aroma și gustul semințelor de coriandru cresc prin prăjire uscată, fără ulei, la foc mic-mediu, timp de câteva secunde. Cel mai adesea, după prăjire și răcire superficială, semințele sunt măcinate. Măcinătura proaspătă are o aromă și un gust inegalabil, mult superioare celei comerciale. Coriandrul este utilizat în cantități mai mari, mai ales că are calitatea de a potența și de a completa aromele celorlalte condimente.

Rețete

 

Industrii

Alimentară

Anecdote, bancuri,  zicători

Coriandrul este un ingredient esențial în pudrele de curry, sambaar și de masala (în India), ca și în berebere (în Etiopia). De altfel, în bucătăriile influențate de bucătăria indiană, este un ingredient de bază, extrem de popular. În partea de sud a Indiei este folosit, uneori, alături de semințele de chimion, la prepararea uleiului aromat numit “tadka”.

Taguri: , , , , , , ,www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media