asculta live
Echinaceea (pallida)

 

Echinaceea (pallida)

 

Denumire științifică

Echinacea (pallida)

Denumiri populare (regionale)

Nu are.

Etimologie

Limba latină

 

Tipologie

Este o plantă perenă, de 100-150 cm înălțime, cu frunze ascuțite la vârf și dințate, flori tubulare, roz până la roșu intens, care înfloresc din luna iunie până în octombrie. Aparține familiei Asteraceae.

Proveniență

Nativă din preeriile Americii de Nord, echinaceea era folosită de băștinași pentru tratarea rănilor și a mușcăturilor de șarpe.

 

Importanță

Azi, trei specii ale acestei plante perene sunt cultivate în scop medicinal. Echinaceea are un lung sezon de înflorire și este o plantă ornamentală frumoasă și populară.

 

Istoric

Speciile de Echinacea au la origini flori sălbatice de pe câmpurile din Statele Unite ale Americii și Canada, dar în prezent se cultivă și în Europa și unele zone din Asia, precum și în America de Nord. Băștinașii le foloseau pentru multiple afecțiuni. Pe parcursul anilor 1800, planta era o parte esențială a medicinei americane, iar uzul acesteia s-a extins și în Germania în ultimii ani ai secolului. Compușii de Echinacea erau vast folosiți ca antibiotic până la apariția antibioticilor sintetici. Totuși, în ultimii ani, echinaceea și-a recâștigat popularitatea, probabil din cauza lipsei de medicamente pentru tratarea răcelii. Medicii homeopați germani au fost primii care au cultivat echinaceea, în loc să strângă planta sălbatică.
Aria de răspândire

Speciile de echinaceea au arealul de răspândire în America de Nord, de la litoralul golfului sudic – partea centrală a SUA – până la Marile Lacuri din nord, la est fiind limitat de Munţii Apalași și la vest de Munţii Stâncoși. Se cultivă pe spații largi în Europa și în câteva regiuni din Asia.

 

România

Nu este o cultură specifică României, dar câștigă teren datorită uzului în medicină homeopată.

 

Partea comestibilă

Se pot folosi rădăcinile și floarea. Rădăcinile sunt mai des utilizate decât florile. Rădăcinile se obțin de la plante cu vârste mai mari de 4 ani; florile se culeg când sunt complet deschise.

Particularități

Echinaceea se folosește la prepararea tincturilor, extractelor și pulberilor, singură sau în combinație cu alte plante.
Mod de cultivare

Dacă dispuneţi de seră încălzită, producerea răsadului se realizează în pahare de plastic (diametrul circa 6 cm și înălţimea 10 cm) umplute cu un amestec de sol obișnuit format din trei părţi pământ, trei părţi turbă, trei părţi gunoi fermentat și o parte nisip. Cea mai bună perioadă de semănat în seră este sfârșitul lui februarie.

 

Terenul

Bogat în turbă și gunoi fermentat, plus puțin nisip.

 

Semințe

Înmulțirea se face mai sigur prin răsad decât prin semănare directă, deoarece pentru germinaţie seminţele au nevoie de multă căldură în sol. La ambele specii mai des cultivate de echinaceea, germinația maximă este de până la 8 luni de la recoltare, după care germinaţia lor scade, iar după trei ani se pierde de tot.

 

Îngrășăminte

Gunoi fermentat

 

Utilaje

Nu sunt utilaje specifice

 

Plantare

Plantarea răsadului se face în prima decadă a lunii mai. Dacă nu dispuneţi de seră, răsadul se poate produce în solarii si răsadniţe. În solarii se procedează astfel: seminţele se seamănă în sol, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, la distanţă de 15 cm între rânduri (în aceste

rânduri sămânţa se pune cât mai des) și se acoperă suprafaţa semănată cu o folie, până când răsar primele plante. Când plantele au o frunză adevărată, ele se repică în pahare de plastic, cuburi nutritive sau pahare din folie, iar plantatul în câmp se face pe la mijlocul lunii mai.

 

Vecinătate

În general nu se amestecă cu alte plante sau legume, dar nu este invazivă.

Întreținere și îngrijire

Lucrările de îngrijire constau în udarea răsadului imediat după plantare până la prindere și menţinerea solului curat de buruieni prin prașile și pliviri (2 prașile manuale pe an).

 

Dăunători

Insecte de grădină

 

Modalități de luptă contra dăunătorilor

Recomandate în funcție de problemă

 

Mod și perioadă de recoltare

În primul an de vegetaţie, planta formează o rozetă de frunze și înflorește abia în al doilea an. Se recoltează din al doilea an și sămânța matură pentru înmulțire, iar tot din al doilea an se recoltează și rădăcină, cu plugul fără cormană sau cazmaua. Florile se culeg an de an cu secera sau foarfeca de vie.

 

Condiții de păstrare

Uscarea plantei proaspăt recoltate se face pe cale naturală la umbră în spaţii special amenajate, cu așezare în strat subțire; se poate face și artificial, la temperaturi de 35 – 45 grade Celsius. Păstrarea se face în locuri umbroase, fără expunere la soare, în recipiente de tip saci de pânză ori hârtie.

 

Reacția la condițiile de mediu

Are nevoie de lumină multă, căldură și apă.

Soiuri

Sunt cunoscute multe specii de Echinacea, dar doar 3 dintre ele – Echinacea angustifolia, Echinacea pallida și Echinacea purpurea – sunt folosite în medicină și cultivate, în special ultimele două.

 

Rotația culturilor

Se poate cultiva mai mulți ani la rând pe același teren.

Beneficii pentru organism

Pe plan european, în uzul intern, preparatele pe bază de echinacea sunt admise ca terapie adjuvantă și preventivă în guturai și gripă, în afecțiunile cronice ale aparatului respirator și ale căilor urinare inferioare. Sunt aprobate și produsele de uz extern în tratamentul rănilor și ulcerațiilor cronice. Echinaceea este un remediu eficient contra infecțiilor tractului respirator superior, infecțiilor genito-urinare și altor boli. Stimulează sistemul imunitar. În 2002, cercetătorii au demonstrat că in vitro echinaceea este un puternic agent antiviral împotriva virusului herpex simplex. În 1988, cercetătorii germani au descoperit că planta produce o creștere semnificativă a fagocitozei, un proces prin care corpurile străine organismului sunt distruse de celulele sistemului imunitar. Echinaceea poate fi eficientă și ca tratament adjuvant după chimioterapii sau alte proceduri invazive.

Aport caloric

Nu conține nici un fel de calorii

 

Sfaturi de consum

Sub formă de capsule sau ca și ceai ori ca pulbere de plantă.

 

Utilizare

În medicină se folosesc numeroase părți ale diferitelor specii de echinaceea. Cel mai des se folosesc rădăcinile de la plantele care au cel puțin 3 ani. Uneori, plantele tăiete proaspăt sunt zdrobite pentru a se face suc. Echinaceea în stare proaspătă poate conține anumite substanțe chimice care dispar după ce planta se usucă. Unii specialiști recomandă ca sucul proaspăt de echinaceea să fie refrigerat pentru a diminua pierderea compușilor activi.

 

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale

Folosire: de la aplicarea exterioară pe răni, arsuri, înţepături de insecte, inflamaţii ale glandelor limfatice (oreon), până la folosirea internă la dureri de cap, crampe stomacale, tuse, răceli, varicelă, gonoree, în cazuri de mușcături de șarpe și alte otrăviri sau prin mestecarea în dureri de măsele și de gât. Ajută în creșterea sistemului de autoapărare a organismului; inhibarea multiplicării virusurilor; tratamentul local al rănilor; acţiunea antitumorală. Extractele de echinaceea se mai folosesc în: urologie (cistite, prostatite); ginecologie (boli inflamatorii cronice, anexite); medicina internă (infecţii gripale, infecţii ale căilor respiratorii superioare, poliartrite); dermatologie (vindecarea rănilor).

Rețete

 

Industrii

Medicina homeopată și nu numai, cosmetică

 

Diverse

Recoltarea neautorizată a plantei sălbatice a dus la concluzia că specii mai puțin cunoscute ale acestei plante ar fi pe cale de dispariție. Câteva specii de echinaceea au fost trecute pe listele oficiale cu plante pe cale de dispariție și ocrotite prin lege.

Taguri: , , , , , , , ,www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media