asculta live
Lăcrămioara (Convallaria majalis)

 

Lăcrămioara (Convallaria majalis)

 

Denumire ştiinţifică
Convallaria majalis

Denumiri populare (regionale)
Mărgăritar, mărgăritărel, cerceluși, clopoțel, suflețel, Iarba Sfântului Gheorghe, dumbrăviară.

Etimologie
Lacrimă + suf. –ioară, din latină, lacrima.

Tipologie
Plantă erbacee perenă din familia liliaceelor, cu frunze mari, flori mici, albe, în formă de clopoței și cu miros foarte plăcut.

Provenienţă
Planta îşi are originea în zonele temperate ale Europei, Asiei şi Americii.

Importanţă
Este o floare foarte gingaşă, dorită în multe aranjament florale, inclusiv de nuntă, pentru decor natural, dar are şi importanţă medicinală (în tratarea cardiacilor sau a sistemului nervos).

Istoric
Originea numelui provine din limba latină, “convallis” însemnând vale închisă între munţi, legat de habitatul natural al acestei plante care s-a răspândit în aproape întreaga lume.

Aria de răspândire
Creşte spontan sau cultivat pe aproape toate continentele.

România
Lăcrămioarele sunt des întâlnite la noi în pădurile nu foarte umbroase şi sunt cultivate în locurile umbrite ale grădinilor de pe lângă case.

Partea utilizabilă
Florile, pentru decor, dar şi frunzele, cu scop medicinal.

Particularităţi
Este bine de ştiut că toate părţile plantei de lăcrămioară sunt extrem de toxice, iar efectele lor terapeutice pot fi obţinute numai sub o atentă supraveghere medicală.

Mod de cultivare
Pentru cultura lăcrămioarelor se alege un loc semiumbrit, umed, iar în vederea obţinerii de flori timpurii (în aprilie) straturile culti¬vate cu lăcrămioare se acoperă încă din luna martie cu tocuri de răsadniţă şi geamuri. Cultura nu presupune probleme deosebite.

 

Terenul
Lăcrămioarele se cultivă în aer liber, pe teren uşor, adânc lucrat, bine îngrăşat şi umed.
Se recomandă, pentru o recoltă bună, soluri calde, îmbogăţite cu turdă şi mraniţă (bine descompusă). Terenul trebuie să fie curat, fără buruieni, căci din anul 2 de cultură, când rizomii împânzesc solul până aproape de suprafaţă, lucrările de întreţinere nu se mai pot face. Suportă pH-ul de 6,5, însă cel optim este pH 5.

Seminţe
Înmulţirea lăcrămioarelor se face prin seminţe şi prin divizarea rizomilor. În primul caz, semănăturile se fac din aprilie până în iunie sau imediat după ce au ajuns la maturitate, în ghivece sau lădiţe, într-un pământ uşor. Înmulţirea prin diviziunea rizomilor este cea mai uşoara şi cea mai folosită. Se face prin despărţirea rizomilor, în perioada august-septembrie. Aceştia se plantează la distanţa de 20-25 cm între rânduri si 8 – 10 cm pe rând, în şănţuleţe adânci de 3-5 cm.

Îngrăşăminte
Se recomandă administrarea, primăvara şi toamna, de îngrăşământ organic sub formă de praf .

Utilaje
Nu necesită utilaje speciale.

Plantare
Plantarea se face toamna şi / sau primăvara.

Vecinătate
Este o bună vecină pentru alte plante, ornamentale sau de acelaşi tip.

Întreţinere şi îngrijire
Udarea: lăcrămioarele nu sunt flori ce trebuie udate abundent, deoarece pământul constant umed poate cauza mucegăirea bulbilor. De la o udare la alta, pământul trebuie să se usuce. La cultivarea în ghivece, e nevoie de umiditate constantă.

Dăunători
Insectele de grădină (păianjeni, musculiţe etc.)

Modalităţi de luptă contra dăunătorilor
Nu este indicată stropirea cu soluţii chimice daca se cultivă în scop medicinal.

Mod şi perioadă de recoltare
Florile se pot culege pe toată perioada înfloririi (mai, iunie sau şi mai repede, depinde dacă se forţează cultura).

Condiţii de păstrare
Se usucă în mediu răcoros şi uscat, se păstrează în saci de hârtie sau pânză. Pentru decor, florile pot rezista în apă câteva zile.

Reacţia la condiţiile de mediu
Aceste flori cresc spontan în păduri de foioase, lunci, tufişuri şi alte ambianţe rustice, preferând umbra, ceea ce le face indicate şi pentru grădini care nu au expunere la soare. Lăcrămioarele pot suporta temperaturi minime, chiar rigide.

Soiuri

Rotaţia culturilor
Nu este cazul.

Beneficii pentru organism
În tratamente medicinale atent supravegheate. În rest, doar parfumul delicat este cel care face plăcere oamenilor.

Aport caloric
Nu este cazul.

Utilizare
În scopuri medicinale se folosesc frunzele recoltate în perioada înfloririi, fără petiol.
Datorită gingăşiei şi parfumului lor, se numără printre cele mai îndrăgite flori. Ele pot fi utilizate în buchete, se pot aranja cu sau fără rădăcini în vase sau pot fi prezentate chiar în ghiveci îmbrăcat în ceramică. Mai pot fi folosite în vaze mici, ca floare tăiată, la decorarea apartamentelor.

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Tulpinile de lăcrămioare ajută la întărirea sistemului nervos şi a celui muscular, dacă sunt adăugate în cada de baie. Ele mai pot fi leac în tratarea conjunctivitei, iar roua strânsă din flori se poate folosi ca picături de ochi în tratarea acestei boli. Din lăcrămioare se face şi parfum.

Reţete

Industrii
Parfumerie, medicină

Diverse
Ca o curiozitate, lăcrămioara este sinonimă cu fericirea redobândită, cu norocul şi cu puritatea. În Franţa, în timpul sărbătoririi zilei de 1 Mai, se oferă trecătorilor pe străzi, ca simbol al urărilor de bine. Din anul 1982, este considerată floarea naţional a Finlandei.

Taguri: , , , , , , , , , ,www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media