asculta live
Mei (Panicum miliaceum)

 

Mei (Panicum miliaceum)


Denumire ştiinţifică

Panicum miliaceum

Denumiri populare (regionale)

Părâng, păsat, mălai, mărgeluţă, mălăcel, dughie, mohor, bursoacă.

 

Etimologie

Limba latină – milium

 

Tipologie

Plantă erbacee din familia gramineelor, cu inflorescenţa ramificată şi cu flori albe-gălbui, folosită ca nutreţ pentru vite.

 

Provenienţă

Nu se cunoaşte exact strămoşul sălbatic al meiului şi nici locul unde a fost cultivat pentru prima dată, dar a apărut ca plantă de cultură în Transcaucazia şi China acum 7000 de ani, este posibil să fi fost domesticit independent în mai multe regiuni.

 

Importanţă

Importanţa meiului în Europa a scăzut din Evul Mediu, el fiind înlocuit treptat cu grâul, porumbul şi alte cereale considerate mai productive şi mai valoroase. Paiele încă pot fi folosite ca şi furaj grosier. Semănat ca a doua cultură, se poate folosi ca masă verde sau fân.

 

Istoric

Meiul a constituit în vechime, la numeroase popoare, o cultură de bază. El era folosit în alimentaţia omului sub diferite forme (pâine, mămăligă), dar şi în alimentaţia animalelor, în special a păsărilor.

 

Aria de răspândire

Este cultivat încă extensiv în India, Rusia, Orientul Mijlociu, Turcia şi România.

România

Meiul este o cultură total mecanizabilă şi se cultivă în special în sudul ţării, în câmpiile din Oltenia, Bărăgan etc.

Partea utilizabilă

Boabele, paiele.

 

Particularităţi

În Statele Unite ale Americii, meiul este folosit drept hrană pentru păsări. Mai este vândut pe post de aliment dietetic şi, datorită lipsei sale de gluten, poate fi inclus în dieta persoanelor care nu pot tolera grâul. În urma cercetărilor din ultimii ani, se dovedeşte a fi planta ideală pentru extragerea ethanolului folosit in industria biocarburanţilor.
Mod de cultivare

Meiul are un coeficient mare de înmulţire şi necesită o cantitate mică de sămânţă la hectar. Este cereala foarte indicată să fie păstrată ca rezervă în fondul de sămânţă al cultivatorilor de cereale în caz de calamitate. O tonă de sămânţă este suficientă pentru 70 de hectare. Perioada de vegetaţie este de 60 zile la soiurile precoce cultivate în zonele de stepă.

Terenul

Meiul preferă solurile calde, bogate în humus, cu reacţie neutră spre alcalină. Patul germinativ se pregăteşte ca şi pentru porumb, este important să fie distruse toate buruienile. Solul mai favorabil pentru cultura meiului este cel cu textura mijlocie spre uşoară, care se încălzeşte uşor, nu merge pe soluri grele, compacte, umede.

Seminţe

La semănat se foloseşte sămânţa mare, sănătoasă, tratată contra tăciunelui cu formalină; trebuie să aibă valoare germinativă şi sănătoasă.

 

Îngrăşăminte

Meiul reacţionează foarte bine atât la îngrăşămintele organice, cât şi la cele minerale. Se recomandă ca îngrăşămintele minerale să se dea înainte de ultima trecere de combinator.

Utilaje

Pregătirea terenului se face ca şi pentru porumb şi sorg, cu atentie specială acordată combaterii buruienilor şi menţinerii rezervei de apă în sol. Utilajele utilizate sunt ca la sorg şi porumb.

Plantare

Semănatul se face cu sămănătoarea de păioase la 12 cm între rânduri, în agregat cu un tăvălug uşor pentru grăbirea răsăririi. Adâncimea de semănat este de 1-2 cm. Semănatul se face când în sol sunt minim 10 grade, adică la începutul lunii mai.

Vecinătate

Poate sta alături de cereale care suportă acelaşi tip de sol.

 

Întreţinere şi îngrijire

Lucrările de îngrijire constau în erbicidarea buruienilor cu frunza lată, la fel ca la grâu. Momentul erbicidării este atunci când buruienile sunt în faza de rozetă.

Dăunători

Aceiaşi ca şi la sorg, grâu sau porumb.

 

Modalităţi de luptă contra dăunătorilor

Stropire cu soluţii indicate, în funcţie de dăunător.

Mod şi perioadă de recoltare

Momentul recoltatului este atunci când au ajuns la coacerea deplină peste 60 % dintre boabele din panicul.

Condiţii de păstrare

Imediat după recoltare, seminţele de mei se pun la uscat pentru a nu se deprecia recolta; pentru siloz, meiul se recoltează plantă întreagă, direct cu combina de recoltat furaje, iar în acest caz recoltatul începe când plantele au ajuns în faza de lapte ceară, iar plantele se toacă cât mai mărunt.

 

Reacţia la condiţiile de mediu

Este extrem de rezistent la secetă: meiul suportă bine valurile de căldură cu temperaturi de 40 grade Celsius chiar pe o durată de 48 de ore. Cerinţele faţă de apă sunt reduse, meiul având cel mai scăzut coeficient de transpiraţie dintre cereale.

 

Soiuri

Soiurile folosite în România sunt: Marte, Matador, Mărgărit, Minerva ş.a.

 

Rotaţia culturilor

Premergătoarele cele mai indicate sunt prăţitoarele care lasă terenul mai puţin îmburuienat. Bune premergătoare sunt şi leguminoasele. După mei sunt indicate a se cultiva diverse culturi de primăvară. Nu suportă monocultura.

 

Beneficii pentru organism

Era considerat hrănitor – un bun înlocuitor al altor cereale, mai greu de cultivat în alte timpuri sau mai pretenţioase. Se mai foloseşte în hrana animalelor, sub formă de boabe, siloz sau masă verde.

 

Aport caloric

Paiele de mei sunt mai valoroase pentru hrana animalelelor decât cele de ovas. Boabele de mei au valoare nutritivă asemănătoare cu boabele celorlalte cereale: 10,6% substanţe proteice, 61,1% extractive neazotate, 3,6% grăsimi, 8,1% celuloză.

 

Sfaturi de consum

În prezent, sub formă de păsat ori ca mămăligă.

 

 

Utilizare

Meiul se foloseşte în alimentaţia oamenilor sub formă de crupe (păsat), apoi în industria spirtului şi ca furaj concentrat pentru păsări şi alte specii de animale. În alte regiuni ale globului, boabele de mei sunt folosite în alimentaţia omului – India, China, Oriental Apropiat şi Rusia, unde meiul se numără printre cele mai importante culturi pentru gris şi păsat.

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale

Nu excelează la acest capitol

 

Reţete

Industrii

Alimentară, furajeră, medicală

 

Anecdote, bancuri,  zicători

Taguri: , , , , , , , , ,www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media