asculta live
mure (1)

 

Mur (Rubus)


Denumire ştiinţifică

Rubus

Denumiri populare (regionale)

Murai, murar, muroi

Etimologie

Limba latină – morus / murus

Tipologie

Arbust ghimpos, cu flori albe sau roz şi cu fructe negre, comestibile.

 

Provenienţă

Este una dintre cele mai vechi plante medicinale cu originea în Orient.

Importanţă

Cantitatea importantă de vitamine conţinută o face un aliment excelent pe timp de vară, precum şi o sursă de minerale în orice condiţii, în orice regim alimentar.

Istoric

Mărturiile asupra folosirii murelor, inclusiv în medicină, datează din vremea lui Hippocrate, secolul al IV-lea î. Hr. În prezent, cuprinde peste 100 de specii şi peste 1000 de varietăţi hibride.
Aria de răspândire

Se întâlneşte la marginea pădurilor, în poieni, în tufişuri, în lunci şi de-alungul apelor curgătoare, în zone deluroase din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America de Nord.

România

În natură, murele se întâlnesc foarte des – la marginea pădurilor, în poieni, în tufişuri, în lunci şi de-a lungul apelor curgătoare, în zone deluroase, în toate regiunile României. Culturi de mure sunt extrem de puţine, însă.

Partea comestibilă

Fructele, iar frunzele se folosesc în medicină.

 

Particularităţi

Durata de exploatare a unei plantaţii de mur este cuprinsă între 10 şi 12 ani. Murul are aspect de tufă perenă.

Mod de cultivare

Etapele înfiinţării şi întreţinerii unei plantaţii de mur constau în pregătirea terenului (defrişare, nivelare, desfundare prin arătură adâncă de 30-35 cm, precedată în prealabil, dacă este cazul, de o scarificare. Urmează încorporarea în sol a îngrăşămintelor organice şi chimice şi a unui produs de dezinfecţie a solului, prin efectuarea unei arături la 25-30 cm, urmată la câteva zile de o mărunţire cu discul. Plantarea se face primăvara devreme în teren pregătit din toamnă. Înainte de înființarea plantatiei de mur se seamănă un amestec de graminee perene pentru fân.

 

Terenul

Locul de expunere necesar murului este în plin soare şi pe sol uşor drenabil. Preferă solurile semigrele, argilo-nisipoase, bogate în substanţe nutritive, cu pH 6,2-6,5, cu pânza de apă freatică sub 0.6-0.7 m.

Seminţe

Murele se înmulţesc la fel ca zmeura, prin rădăcini, prin butaşi sau prin îngroparea unei porţiuni scurte de lăstar în pământ.

Îngrăşăminte

După înfiinţarea plantaţiei, prima fertilizare de bază se face la 2 ani, după care se repetă din 2 în 2 ani. Ea constă în 3-4 kg/m² gunoi de grajd, 30-40g /m² sare potasică, 30g /m² superfosfat. În anii în care nu se aplică fertilizări de bază, se aplică îngrăşămint de azotat de amoniu, în cantitate de 20g /m², distribuit în două reprize: 2/3 din cantitate se aplică primăvara timpuriu şi 1/3 în timpul înfloritului.

Utilaje

În funcţie de mărimea culturii, se folosesc utilajele specifice pentru pregătirea terenului.

Plantare

Plantarea se face toamna sau primăvara, în repaus vegetativ. Distanţele de plantare trebuie să fie de 1,5 m între rânduri şi 1 m între plante pe rând (pentru plantaţii familiale). Rădăcinile plantei vor fi răsfirate pe muşuroiul de pământ de la baza gropii. La plantare se mocirlesc rădăcinile, cu amestec de gunoi de grajd, pământ de ţelină şi apă, se fertilizează cu mraniţă şi se udă cu maxim 10 l de apă.

Vecinătate

Este o plantă care ocupă foarte mult spaţiu, deci nu se recomandă decât cel mult în vecinătate cu zmeurul, dacă solul permite.

 

Întreţinere şi îngrijire

Imediat după plantare se scurtează tulpinile la înălţimea de 15-20 cm. În anul următor se efectuează o tăiere de formare, primăvara, după ce pericolul de îngheţ a trecut, când se aleg 2-3 tulpini din cele mai viguroase, care se scurtează la 1,2-1,5 m. Pe parcursul verii, toate creşterile se conduc şi se palisează cu grijă. Irigarea cea mai indicată este cea localizată, prin picurare.

Dăunători

Dăunători cunoscuţi: păduchele din San Jose, ouă de iarnă, acarieni, afide, defoliatoare, gărgăriţa fructelor, gândacul fructelor.

Modalităşi de luptă contra dăunătorilor

Se recomandă un număr de 3-4 până la 6-7 tratamente pe an cu produse fungicide şi insecticide specifice.

Mod şi perioadă de recoltare

În funcţie de soi, murele se culeg de vara (iulie) până toamna (septembrie).

Condiţii de păstrare

Stau numai la rece, în locuri răcoroase, pot fi şi congelate sau păstrate la temperaturi scăzute în recipiente speciale.

Reacţia la condiţiile de mediu

Murul este pretenţios la temperatură, atât în perioada de vegetaţie, cât şi în timpul iernii. Nu îi place umbra în mod deosebit, are nevoie de soare şi lumină. Rândurile, în plantaţii, se recomandă a fi orientate pe direcţia N-­S, iar pe terenurile în pantă, rândurile vor fi pe curbele de nivel. Zonele favorabile sunt unde precipitaţiile anuale depăşesc 750 mm. Se mai recomandă protejarea de curenţii de aer, prin amplasarea plantaţiilor în locuri adăpostite sau înfiinţarea unor perdele de protecţie.

 

Soiuri

Silvan, Waldo, Smoothstem, Thorn Free, Shawnee, Cheyenne, Cherokee etc.

Rotaţia culturilor

Nu este cazul.

Beneficii pentru organism

Fructele sunt depurative, răcoritoare, uşor astringente, laxative – în stare proaspătă şi antidiareice – în stare uscată. În medicina populară, fructele erau frecvent folosite pentru a trata răguşeala şi bolile de gât.

 

Aport caloric

Fructele sunt bogate în acizi organici şi vitamine (A, B, C, D, P), sunt un bun întăritor al organismului, uşor laxativ.

Sfaturi de consum

În alimentaţie se folosesc fructele proaspete, lăstarii tineri – pentru prepararea unor mâncăruri (supe, vânat), ceai de frunze sau preparate din fructe (sirop, dulceaţă, jeleu, marmeladă, murată, vin).

Utilizare în alimentaţie

Murele sunt foarte gustoase şi se savureaza proaspete când sunt coapte (negre şi puţin moi). Din ele se pregătesc diverse jeleuri, gemuri, siropuri, compoturi şi băuturi alcoolice. Din frunzele de mur, asociate cu cele de afin negru şi cu cele de frag se poate prepara ceai, la fel şi din fructele uscate.

 

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale

Cele mai importante virtuţi tămăduitoare le au frunzele de mur, care sunt dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonale şi antihemoragice redutabile. Frunzele conţin taninuri, vitamine, flavone, acizi. Se utilizează în diaree, colite, gastroenterite, gingivite. Extern, în leucoree, fistule anale, gingivite, hemoroizi, inflamaţii ale gurii şi gâtului. Murele au acţiune antidiareică şi astringentă, antiinflamatorie, cicatrizantă, dezinfectantă, depurativă, laxativă, diuretică, antitermică. Sunt indicate în afecţiuni inflamatorii traheo-bronşice, ale tubului digestiv (indigestie, meteorism, constipaţie, sindrom diareic, enterocolite), hemoroizi, dereglări de ciclu menstrual, febră, obezitate, afecţiuni dermatologice (eczeme, ulceraţii, furuncule, plăgi infectate), stomatologice (gingivite, stomatite, afte bucale), cosmetică (tenuri grase).

 

Reţete

Industrii

Alimentară, cosmetică, alcool, medicină etc.

 

Anecdote, bancuri,  zicători

 

Taguri: , , , , , , , , , , ,www.agrofm.ro | www.agrofm.com | Copyright 2011 | Agro FM este o Marca Inregistrata SC Brand Emotion SRL. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conţinutului fără menţionarea sursei. Pentru mai multe detalii accesaţi Termeni şi Condiţii.
Streaming oferit de Distinct New Media